LERI PROGRAM

2015 júniusa óta zajlik Mátraverebélyen a LERI program. A program támogatója az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA), amely az EU 11 országának 22 településén támogatja ezt a tevékenységet. A LERI programban résztvevő települések listája:

A résztvevő országok

A résztvevő országok

A program neve egy angol mozaikszó (Local Engagement for Roma Inclusion), aminek a magyar jelentése: Helyi Elkötelezettség a Romák Befogadásáért. A programot egy nemzetközi konzorcium irányítja, a magyar, a cseh, a szlovák és a román projektek megvalósítását a Budapest Intézet segíti. A mátraverebélyi projekt a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége és a helyi önkormányzat összefogásával született meg, és jelenleg is folyamatban van.

A projekt a következő tevékenységeket öleli fel:

  • közösségi rádió kialakítása Mátraverebélyen
  • tanulmányút sikeres közmunka és mezőgazdasági projekteket megvalósító kistelepülésekre
  • helyi interjú készítése, és ezek felhasználásával negyedéves kalendáriumok kiadása.

A tevékenységek közül 2015 nyarán sikerült megtartani a közösségi rádiós képzést, novemberben pedig a tanulmányutat. Szintén novemberben került sor a településen interjús adatfelvételre is, amit az ELTE Közösségi és Civil Tanulmányok szakos hallgatói készítettek. A már megvalósult tevékenységekről a kalendárium megjelenő számaiban bővebben is olvashatnak.

Mátraverebélyi Kalendárium 2016/1-1. rész.

Mátraverebélyi Kalendárium 2016/1-2. rész.

Mátraverebélyi Kalendárium 2016/2-1. rész.

Mátraverebélyi Kalendárium 2016/2-2. rész.

Mátraverebélyi Kalendárium 2016/3-1. rész.

Mátraverebélyi Kalendárium 2016/3-2. rész.

Mátraverebélyi Kalendárium 2016/4.